Acasă Curiozitati Arădenii de la Delta Force, reprezentanții României la Olimpiada FIRST Global Challenge din Singapore

Arădenii de la Delta Force, reprezentanții României la Olimpiada FIRST Global Challenge din Singapore

0
Arădenii de la Delta Force, reprezentanții României la Olimpiada FIRST Global Challenge din Singapore

În perioada 7-10 octombrie 2023, echipa Delta Force a Liceului Național de Informatică din Arad va reprezenta cu mândrie țara la prestigioasa competiție FIRST Global Challenge care va avea loc în Singapore.

Această misiune onorantă a fost posibilă datorită performanțelor excepționale obținute de echipa Delta Force în cursul anului competițional 2023. Astfel, acești tineri talentați au primit mandatul de a reprezenta România sub culorile tricolore într-o competiție care promovează excelența în domeniul științei, tehnologiei, ingineriei și matematicii.

Echipa Delta Force și-a câștigat dreptul de a participa la această competiție globală datorită unui parcurs excepțional în anul 2023. Titlul de Căpitan de Alianță Finalistă la Campionatul Național FIRST Tech Challenge România și cele două titluri de Căpitan al Alianței Finaliste și Industrial Design Award, oferit de General Motors, la competiția internațională de robotică FIRST Robotics Competition (FRC) – Bosphorus Regional – Istanbul, Turcia, le-au asigurat poziția meritată în această competiție globală.

FIRST Global Challenge reprezintă o olimpiadă globală de robotică ce încurajează și promovează domeniile STEM (Știință, Tehnologie, Inginerie și Matematică). Această competiție le propune echipelor participante provocări inginerești reale, cu scopul de a contribui la dezvoltarea generațiilor viitoare de oameni de știință și ingineri, care să lucreze la soluționarea unora dintre cele mai presante probleme globale.

Tema competiției se concentrează pe energia regenerabilă și rolul său în societate. Țara gazdă, Singapore, este un model în ceea ce privește promovarea soluțiilor alternative pentru obținerea energiei. Participanții sunt provocați să creeze un robot care, într-o lume virtuală, poate să producă hidrogen și să-l folosească pentru stocare, transport și conversie a energiei.

Pentru a dezvolta o soluție viabilă, echipa Romania a colaborat în acest proiect cu Astra Vagoane Călători S.A. Proiectul trimis la Singapore propune valorificarea potențialului vast al hidrogenului pentru a revoluționa și a crește sustenabilitatea sistemelor de transport.

Echipa Romania – Delta Force – este coordonată de 4 mentori dedicați: Corina Dragoș-Botoșan, Octavian Dragoș-Botoșan, Aida Pero și profesorul Florin Barna.

Componența echipei este impresionantă, alcătuită din următorii elevi talentați: Mihai Ozarchevici, Norbert Leucuța, Adrian Albota, Vlad Crețu, Briana Lucaci, Sebastian Dochița, Aaron Tulcan, Ruxandra Cibotariu, Andrei Gabor, Radu Bulzan, Denis Demeter, Andrei Ianis Oțoiu, și Bogdan Barna.

Echipa se bucură de sprijinul și îndrumarea valoroasă a membrilor Alumni: Sebastian Măcean, Radu Micle, Raul Floarea și Robert Rus, toți studenți care au ales să rămână alături de echipa cu care au câștigat titlul de campioni mondiali la robotică în anul 2022, în Texas, SUA.

„Suntem onorați să reprezentăm România alături de cele peste 190 de țări participante din întreaga lume, evidențiind experiența și pasiunea pe care le-am acumulat în construirea robotului nostru. Soluțiile tehnice pe care le-am adoptat oferă răspunsuri la provocările acestei competiții, iar suntem încrezători în victorie. Vrem să transmitem mulțumiri sincere tuturor celor care