Horia Varga, elev la Colegiul „Andrei Şaguna” din Braşov, a reuşit o performanţă demnă de toată admiraţia. La numai 12 ani, a promovat examenul Cambridge prin care a reuşit să-şi echivaleze proba de competenţă lingvistică de la bacalaureat. Mai mult, puştiul a reuşit, alături de coechipierii săi, să obţină trei premii întâi la un concurs internaţional organizat de NASA.
„În clasa I mi-am dat primul examen Cambridge, iar în a patra am dat examenul CAT care se echivalează cu examenul de competenţă pentru admiterea la liceu. În clasa a cincea am dat şi examanul PET care a echivalat cu examenul de bacalaureat la limba engleză”.
Horia a vorbit de mic, acasă, limba engleză. Mama lui, profesor de specialitate, l-a încurajat. Carmen Varga: „El vine la pregătire cu copii de clasa a noua. El fiind clasa a cincea. A lucrat cot la cot cu ei. A dat examenul în aceleași condiții. Știam că va promova. E un copil bun, ambițios”.
Echivalarea probei de limba engleză de la examenul de bacalaureat la numai 12 ani nu este singura performanța a lui Horia Varga. Băiatul face parte din echipa de elevi braşoveni care au câştigat trei premii întâi la un concurs international organizat de NASA. Tema a fost să proiecteze mici planete artificiale unde pot locui oamenii. Acesta este cel mai bun rezultat al României de până acum.
Carmen Tănăsescu, profesoară de fzică: „Echipele de clasa a şasea au obţinut două premii I, internaţional, şi un premiu al treilea. Rezultatele sunt fantastice! Sunt nouă copii de la Colegiul Şaguna. Şi patru din alte licee. S-au pregătit în centre de performanţă. Ei s-au pregătit vinerea şi sâmbăta. E un concurs pregătit în timpul liber, internaţional.Totul se întâmplă în limba engleză, inclusiv prezentarea spre jurizare a fost făcută în limba engleză.”
În decursul unui an, elevii pot să-şi imagineze cum anume ar reuşi ei să colonizeze spaţiul, să găsească o zonă sigură pentru omenire, dacă se va dori vreodată.
În acest proiect nu se regăsesc numai elevi foarte buni la fizică, ci şi elevi care au alte aptitudini. Ei sunt pregătiţi spre lucru în echipă. Foarte important că marile cuceriri ştiinţifice nu mai sunt individiale. Învăţând dintr-a şasea să lucreze în echipă, se pregătesc pentru viitorul lor profesional.