Acasă Curiozitati Victorie uimitoare: Horia Colibășanu a cucerit al 12-lea munte ca înălțime de pe pământ – Broad Peak de 8.051 metri!

Victorie uimitoare: Horia Colibășanu a cucerit al 12-lea munte ca înălțime de pe pământ – Broad Peak de 8.051 metri!

0
Victorie uimitoare: Horia Colibășanu a cucerit al 12-lea munte ca înălțime de pe pământ – Broad Peak de 8.051 metri!

Sâmbătă, adrenalina a atins cote maxime când alpinistul timișorean Horia Colibășanu a atins vârful impresionant al Broad Peak, un triumf extraordinar. A devenit unul dintre cei puțini eroi ai verticalului, urcând acest munte colosal de 8.051 de metri. Este al zecelea vârf de peste 8.000 de metri pe care îl cucerește, demonstrând încă o dată priceperea și curajul său legendar.

Remarcabil este faptul că Horia Colibășanu a reușit această performanță excepțională fără să recurgă la oxigen suplimentar și fără sprijinul șerpașilor. A fost o bătălie cu elementele, luptându-se cu vânturi puternice, iar ascensiunea a durat 12 ore intense.

„Au fost 12 ore de ascensiune și un vârf greu de urcat și din cauza vântului foarte puternic. Acum sunt în siguranță, în tabăra 3”, a transmis Horia Colibășanu, împărtășind bucuria cu lumea.

Broad Peak se înalță în Masivul Karakorum, munții Gasherbrum, străjuit de granița dintre Pakistan și China. Își împarte vecinătatea cu legendarul K2 și este separat de acesta prin ghețarul Godwin-Austen.

Horia Colibășanu este un nume consacrat în alpinism, fiind singurul român care a atins vârfurile K2, Annapurna și Dhaulagiri, trei dintre cele mai periculoase cinci vârfuri din lume. A acumulat opt „optmiari” și a fost onorat cu multiple distincții pentru meritele sale de excepție în lumea alpinismului. Un adevărat erou printre vârfuri, Colibășanu a fost recunoscut cu Medalia de Aur pentru Merit Sportiv de către guvernul Navarrei și cu premiul „Spirit of Mountaineering” (Piolets d’Or, 2009) de către prestigiosul British Alpine Club, cel mai vechi club montan din lume. În 2017, a primit cea mai înaltă distincție a României: Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler.

Expediția „Broad Peak 2023” este parte a proiectului Clubului Sportiv Alternative Timișoara, membru afiliat la Federația Română de Alpinism și Escaladă, reprezentând vârful capacităților și ambițiilor alpinistice românești. O victorie de excepție pentru alpinismul românesc, un pas monumental în călătoria către cele mai înalte vârfuri ale lumii. Bravo, Horia Colibășanu!