Frumusețea hipnotizantă a stațiilor de metrou din lume. 11 statii spectaculoase !

0
Frumusețea hipnotizantă a stațiilor de metrou din lume. 11 statii spectaculoase !

Cine a făcut artă în stațiile de metrou, ală n-a fost om nebun. Că, până la urmă, de ce să nu transformăm un drum obișnuit până în piață, într-o incursiune în altă lume dacă tot ne numim civilizație?

Deși mulți călători, în drumul lor zilnic spre serviciu, ar da orice să vadă metroul ca orice altceva decât un mijloc de transport aglomerat și stresant, există câteva orașe din întreaga lume, care au investit resurse pentru a crea un concept artistic, delectând privirile trecătorilor cu artă și frumusețe în stațiile de metrou. Astfel, ne vom arunca și noi o privire prin șapte dintre stațiile de metrou superbe din lume.

Kievskaya – Moscova, Rusia

Candelabre … în subteran? Moscova duce luxul pe noi culmi (sau, fie între noi vorba, adâncimi), cu corpurile sale de iluminat generoase, cu stâlpi de marmură și mozaicuri colorate. Construită în 1954, era menită să semene cu o cameră de machiaj pentru femei din secolul al 19-lea.

T-Centralen – Stockholm, Suedia

În stația T-Centralen, toți pereții sculptați si luminile murale au scopul de a crea impresia unor picturi rupestre primitive. Concepută de către artiștii, Vera Nilsson și Siri Derkert, în anii 1950, ideea că arta și transportul public pot face echipă bună împreună, este foarte încetățenită în Suedia.

  Toledo – Napoli, Italia


Recent renovată, stația de metrou Toledo din Napoli este o încântare pentru ochiul de călător. Peretii, tavanele și alte suprafețe sunt acoperite într-o nebunie galactică de albastru și alb, datorită mozaicului Bisazza, care dă impresia că te afli fie sub apă, fie în spațiul cosmic.

Magistrala A de metrou – Praga, Cehia

Stațiile de-a lungul magistralei A de metrou din Praga au un design jucăuș și de ne-ratat: peretii sunt acoperiți cu motive tip Lego. Deși idea pe ansamblu se repetă în toate stațiile, fiecare dintre ele are o schemă unică de design și culoare.

 Tunelul touristic Bund – Shanghai, China

Într-adevăr tunelul Bund din Shangai, China, nu este o stație de metrou… Dar îl includem în top, deoarece tunelul, care leagă Puxi și Pudong pe sub râul Pu, oferă un spectacol impresionant de lumini și care poate fi vizionat din telecabina.

Formosa Boulevard – Kaohsiung, Taiwan

Una dintre decorațiunile de artă publice cele mai uluitoare din lume, „Domul de Lumina” încununează partea superioară a stației Boulevard Formosa din Taiwan, și este o vitrină-tavan imensă de vitralii curcubeu. Creat de către artistul, Narcis Quagliata, domul, cu un diametru de 30 de metri, spune povestea miracolului vieții omenești.

Champ-de-Mars – Montreal, Canada

Poate ca platformele de metrou nu au nimic special la care să se uiți, dar uimitoarea gură de metrou a stației Champ-de-Mars din Montreal, Canada, include una dintre cele mai faimoase lucrări ale artistului din regiunea Quebec, Marcelle Ferron. Construită din vitralii în forme geometrice, stația este privită ca o capodopera artistică în sine.

Taganskaya, Moscova

Khalid Bin Al Waleed, Dubai

Probabil una dintre cele mai decadente stații din această listă, Dubai Khalid Bin Al Waleed este una desprinsa parca filmele SF.

Poartă o temă oceanică care se manifestă în candelabrele inspirate de meduze, care strălucesc albastru, iar imaginile din toată stația prezintă scufundări tradiționale din perle .

Gara Atocha

Situată în Madrid, Spania, această stație este una dintre cele mai interesante din această listă. Fiind una dintre cele mai mari stații de metrou din Spania , arhitecții care au creat structura aveau încă puțin spațiu pentru ceva joc creativ.

Fabricată din sticlă, găzduiește o grădină tropicală masivă, plină de plante verzi luxuriante, care provin din regiune.
Rådhuset

Probabil una dintre cele mai iconice stații de metrou din lume, această stație ar trebui cu siguranță să figureze pe lista noastra de călătorie.

Situată în Stockholm, Suedia , Rådhuset este vopsită într-un roșu profund care contrastează cu culorile neutre ale anumitor zone ale stației. Împerecheată cu patul expus și zona luminată dramatic, stația de metrou pare ceva dintr-un film Ridley Scott.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.