Acasă Curiozitati Opera Națională din București face istorie la sala Musikverein din Viena

Opera Națională din București face istorie la sala Musikverein din Viena

0
Opera Națională din București face istorie la sala Musikverein din Viena

S-a întâmplat ceva unic și extraordinar pentru Opera Națională din București, care a răsunat în inima culturii muzicale la nivel mondial. Pentru prima dată în istoria sa, această instituție prestigioasă și-a susținut spectacolul în fața publicului internațional exigent al Sălii de Aur a lumii, sala Musikverein din Viena, locul de unde concerte de Anul Nou sunt transmise anual pentru milioane de telespectatori în întreaga lume.

Cei prezenți au avut privilegiul rar de a experimenta magia muzicală la cel mai înalt nivel de calitate în această sală legendara, unde sunetul este pur și simplu desăvârșit. Pentru Opera Națională, aceasta a fost o ocazie unică de a face o impresie de neuitat și de a duce muzica românească într-unul dintre cele mai strălucitoare temple ale artei sonore.

Daniel Jinga, directorul Operei Naționale din București și dirijorul spectacolului, a subliniat importanța evenimentului: „Sala Musikverein este un spațiu sacru pentru orice muzician. Este o experiență deosebită să cântați aici măcar o dată în viață. Sala sună senzațional, iar pentru un muzician este foarte important să experimenteze astfel de momente. Acest eveniment reprezintă, de asemenea, o oportunitate valoroasă pentru Opera Națională, deoarece contribuie la dezvoltarea mentalității echipei și consolidează încrederea în sine a angajaților.”

Programul spectacolului a fost dedicat exclusiv operei românești, prezentând lucrări semnate de Ciprian Porumbescu, inclusiv „Crai Nou”, prima operetă românească, „Balada”, „Rapsodia Română” și „Tatăl Nostru”. Pe scenă au urcat soliștii, corul și orchestra Operei Naţionale din București, iar printre invitații speciali s-au numărat solista Maria Coman și maestrul Gheorghe Zamfir, care a subliniat impactul evenimentului asupra carierei artistice: „Din propria experiență vă spun că astfel de reușite rămân memorabile pentru fiecare artist care are această șansă în cariera sa. Cariera artistică a unor mari muzicieni români a fost construită pe concertele susținute în astfel de săli renumite, preferate de un public elevat, care au dat măsura valorii artistice, dincolo de granițele țării.”

Ambasadorul României în Austria, domnul Emil Hurezeanu, a subliniat importanța acestui eveniment cultural pentru diaspora românească și pentru promovarea culturii românești. Mai mult decât un concert, acest spectacol a reprezentat o legătură culturală și istorică între România și Austria, unde compozitorul Ciprian Porumbescu a studiat și a lăsat o amprentă profundă în lumea muzicală.

Proiectul a fost realizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, iar Gheorghe Cârciu, demnitarul DRP, a subliniat importanța promovării valorilor culturale românești la nivel global: „Cu toții am fost cuceriți de măestria soliștilor, orchestrei și corului Operei Naționale București care au interpretat, Crai Nou, una dintre cele mai mari opere date lumii de un român de geniu. Sprijinim valorile culturale românești și le promovăm prin programele și proiectele noastre, pentru că România are ce arăta lumii.”

Acest eveniment a fost posibil datorită sprijinului Ambasadei României în Austria și al Bisericii Pogorârea Sf. Duh și Sf. Ștefan cel Mare din Viena, prin Pr. Emanuel Stefan Nuțu, consilier cultural al Arhiepiscopiei Germaniei, Austriei și Luxemburgului și delegat al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.