Acasă Curiozitati Cum mănânci, așa trăiești! Care sunt cele 11 reguli de aur ale alimentației pentru un organism sănătos

Cum mănânci, așa trăiești! Care sunt cele 11 reguli de aur ale alimentației pentru un organism sănătos

0
Cum mănânci, așa trăiești! Care sunt cele 11 reguli de aur ale alimentației pentru un organism sănătos

Ritmul alert de viață pe care îl au majoritate oamenilor zilnic îi împiedică să se alimenteze sănătos. Fie că ești suprasolicitat la serviciu și nu reușești să iei masă la ora potrivită, fie că ajungi târziu acasă, fie că ești sedus de reclamele „apetisante” a tot felul de alimente nesanatoare, toate acestea contribuie direct la o alimentație nesănătoasă și la distrugerea propriului organism.

Dacă îți dorești să faci o schimbare în viață ta și să-i oferi un restart organismului, îți sugerăm să memorezi bine regulile enumerate mai jos și să conștientizezi că de fapt cum mâncăm, așa trăim.

1. Mănâncă pentru a trăi, nu trăi pentru a mânca

Alimentația trebuie să fie sănătoasă, deoarece ea trebuie să ajute și să mențină funcționalitatea organismului, nu să-l suprasolicite și să-l otrăvească.

2. Foamea e adevărată, iar poftă e falsă

Pofta este un fenomen psihologic, în timp ce foamea este un fenomen digestiv. Prin foame organismul ne informează că are nevoie de hrană, în timp ce poftă nu este dictată de necesitățile noastre fiziologice, ci mai degrabă de instabilitatea emoțională.

3. Cum bei, așa trăiești

Organismul uman este în mare parte alcătuit din apă, care este sucul vieții. Plantele care nu au parte de suficientă apă se usucă în scurt timp, ceva similar se întâmplă și cu organismul nostru. De aceea este atât de important să consumăm suficientă apă, care pentru climă noastră ar însemna 2-3 litri de apă pe timp de vara și 1,5-2 litri pe timp de iarnă.

4. Bea mâncarea solidă și mănâncă mâncarea lichidă

Salivă este o substanță biochimică activă ce are un rol extrem de important în procesul de digestie. În particular asta înseamnă că mâncarea solidă trebuie mestecată mult timp, până când capătă o stare aproape lichidă datorită contactului cu salivă. În același timp mâncarea lichidă (lapte, ciorbă, suc natural etc.) nu trebuie înghițită deodată, ci trebuie ținută un pic în contact cu salivă înainte de asta.

5. Savurați cu stomacul gol

Nu mâncați repede și nu mâncați mult, chiar dacă aveți în față ceva foarte gustos. Mâncarea trebuie să stea în gură atâta timp cât i se simte gustul. Această tehnică ne poate ține sătui chiar dacă mâncăm mult mai puțîn decât ne-am obișnuit, întrucât creierul ne da senzația de sătul datorită excitării receptorilor gustativi, și nu datorită umplerii stomacului.

6. Nu alergați după doi iepuri o dată

Dacă v-ați așezat la masă, lăsăți toate celelalte activități. Dacă între timp citiți, conversați cu cineva sau priviți televizorul, creierul nu-și poate concentra atenția asupra procesului digestiv, care este primordial. Drept urmare vă este mai greu să vă săturați de mâncare, iar digestia se petrece într-un mod ineficient și chiar dăunător pentru sănătate.

7. Dimineață începe de cu seară

Ultima masă trebuie să aibă loc cu cel puțîn 4 ore înainte de somn, termenul ideal fiind de 7 ore. Aceste cifre sunt dictate de timpul în care organismul poate prelucra mâncarea: 4 ore pentru legume și fructe, 7 ore pentru carne. În timpul somnului încetinesc toate procesele din organism.

8. Nu va extenuați

Nu treceți brusc la diete foarte stricte, cel puțin dacă o faceți doar de dragul alimentației. Schimbările radicale peste noapte pot provoca un șoc organismului, ceea ce ar putea genera efecte exact inverse față de ce va așteptați de fapt.

9. Curățenia este importantă nu doar la exterior

Noi acordăm multă atenție curățeniei corpului, precum și celei din casă sau de la locul de muncă. Aceeași atitudine trebuie adoptată și față de interiorul organismului. Pentru a face o curățare specială, practicați abținerea totală de la mâncare și băutură pentru 24-48 de ore cât de des puteți.

10. Ești ceea ce mănânci

Organismul însușește la propriu hrană pe care o consumăm, adică hrană devine o parte din organism. Iar pentru a avea un organism sănătos, este important ca și produsele pe care le consumăm să fie proaspete, curate, pline de vitamine și energie. Uitați de toate produsele care doar convențional sunt numite „alimente”, adică tot felul de: chips-uri, crenvurști, ketchup-uri etc.

11. Nu combinați lucrurile incompatibile

Prelucrarea mâncării în organism are loc prin reacții biochimice acido-bazice. Dacă în organism pătrund concomitent produse ce declanșează reacțiile acide și cele ce declanșează reacțiile bazice, atunci are loc producerea unor săruri inutile, care complică mult procesul digestiv.