Acasă Curiozitati 12 alimente care au potențial de a reduce procesul de îmbătrânire

12 alimente care au potențial de a reduce procesul de îmbătrânire

0
12 alimente care au potențial de a reduce procesul de îmbătrânire

Pentru a putea menține o stare de sănătate optimă, persoanele trecute de 40 de ani trebuie să repecte regulile de bază ale unei alimentații sănătoase. În mod ideal, este vorba de a consuma proporțiile corecte de alimente necesare unor reacții biochimice care să asigure un metabolism sănătos. Următoarele alimente sunt printre cele mai hrănitoare.

Proteine din zer
Suplimentele bogate în proteine sunt utilizate pe scară largă pentru prevenirea și gestionarea subnutriției la persoanele în vârstă. S-a demonstrat ca zerul mărește stocurile de glutation ale organismului. Glutationul este cunoscut pentru capacitatea de a crește integritatea telomerelor care se scurtează odată cu vârsta. Glutationul nu este un compus care să poată fi ingerat direct deoarece este produs în interiorul celulelor de la aminoacizii precursori, glicina, glutamatul și cisteina. De aceea, creșterea nivelului său poate fi obținută prin manipularea dietei de către nutriționiști.

Ouăle
Ouăle sunt un alt super-aliment. Un singur ou conține: nouă aminoacizi esențiali, șase grame de proteine de cea mai bună calitate, luteină și zeaxantină (pentru ochi), colină pentru creier, pentru sistemul nervos și cardiovascular, vitamina D naturală, biotină (cea mai mare concentrație din natură se gsește în gălbenuș).

Legumele verzi
Spanacul, kale, salata verde, sunt surse mari de luteină și zeaxantină.

Studiile au arătat că alimentele bogate în acești antioxidanți pot reduce semnificativ riscul de degenerescența maculară legată de vârstă (scderea vederii), precum și limfomul non-Hodgkin.

Ele conțin și antioxidanți care luptă împotriva cancerului, cum ar fi beta-caroten, vitamina C și sulforafan.

Alte legume care conțin izotiocianat includ: varza de Bruxelles, conopida, varza, măcriș, hrean. Cercetările arată că consumul de legumele crucifere poate reduce semnificativ riscul de cancer de sân, vezică, plămân și prostată. Studiile au arătat că bărbații care mănâncă mai mult de o porție de legume crucifere pe săptămână prezintă un risc mai scăzut de cancer de prostată.

Alimentele fermentate
Alimentele fermentate precum brânzeturile conțin vitamina K2, care oferă beneficii puternice pentru oase și reduce riscul de calcificare a arterelor.

Pierderea osoasă se înrăutățește odată cu îmbătrânirea.

Calciul ajută la menținerea acestuia, iar iaurtul este o sursă bună de calciu mai ales dacă este îmbogățit cu vitamina D, care ajută la absorbția și utilizarea sa.

Afinele
Afinele nu numai că au un gust delicios, ci și puteri nutritive de excepție, clasându-se chiar la începutul listei de fructe și legume proaspete care ar trebui consumate.

Ele sunt pline de antioxidanți, acid ellagic și vitaminele C și E, care ajută organismul să neutralizeze radicalii liberi care pot afecta neuronii și funcția creierului.

Antocianinele din afine (pigmenții care le dau culoarea) par să combată stresul oxidativconsiderat una dintre principalele cauze ale îmbătrânirii. Antocianinele ajută creierul în producerea de dopamină, o substanță chimică critică pentru coordonare, memorie și starea de spirit.

Tomatele
Tomatele sunt alimente bogate în licopen, o substanță chimică naturală, care are efecte protectoare împotriva cancerului de prostată și pot ajuta la prevenirea cancerului pulmonar.

Vinul roșu
Vinul roșu poate ajuta la scăderea colesterolului de tip LDL, la prevenirea formării cheagurilor de sânge și la reducerea tensiunii arteriale dacă este consumat cu moderație.

Aceasta înseamnă de obicei, nu mai mult de o băutură pe zi pentru femei și două pe zi pentru bărbați.

Extractul de semințe de struguri
Oamenii au consumat struguri (inclusiv piele și semințe) și produse din struguri (de exemplu, vin, stafide, suc, etc) de secole, iar aporturile alimentare sunt asociate cu o multitudine de beneficii pentru sănătate, inclusiv menținerea unei tensiuni arteriale normale, sănătatea cardiovasculară, beneficiile antiinflamatorii, modificarea glucozei din sânge și performanța sportivă.

Portocalele roșii
Portocalele (Citrus sinensis) sunt o altă sursă de hrană bogată în substanțe fitochimice cu beneficii antiaging, citoprotectoare. Unele dintre ingredientele bioactive primare din portocale sunt vitamina C, flavanone (de exemplu, naringenina, hesperetina), α-criptoxantina și acidul hidroxicinamic..

Nucile
Sunt pline de omega-3, grăsimi nesaturate (de bună calitate), fibre și proteine.

Ele asigură o inimă sănătoasă dacă se consumă o porție pe săptămână. Următoarele exemple sunt egale cu 1 porție: 24 migdale, 18 nuci caju medii, 12 alune, 8 nuci de Brazilia medii, 12 nuci de macadamia, 35 de arahide,15 jumătăți de pecan.

Consumul ridicat de arahide, nuci sau migdale a redus semnificativ riscul de cancer mamar, cu 2-3 ori. Acest efect de protecție nu a fost constatat la un consum redus, moderat sau nul de semințe.

Peștii grași
Peștii grași cum ar fi somonul, macroul și sardinele, sunt bogați în acizi grași omega-3.

Ei ajută la prevenirea bolilor de inimă și a accidentului vascular cerebral dacă se consumă cel puțin două porții pe săptămână.

Studiile epidemiologice au constatat că aporturile mai mari de acizi grași omega-3 oferă o protecție mai mare împotriva multor afecțiuni, inclusiv evenimente cardiovasculare (de exemplu aritmii, deces cardiac, infarct miocardic recurent), diabet și declin cogniti v.

Uleiul de măsline
Gătirea cu acest ulei poate ajuta la scăderea colesterolului LDL și poate duce chiar la creșterea colesterolului HDL.

Dovezile actuale susțin ferm și contribuția polifenolilor din uleiul de măsline la reducerea riscului de apariție și dezvoltare cronică a bolilor, inclusiv cardiovasculare, boli neurodegenerative, precum și îmbătrânire, obezitate, sindrom metabolic și diabet, și cancer.