duminică, aprilie 14, 2024

Câinii prelungesc viaţa stăpânilor lor

Must Read

Posesorii de câini trăiesc mai mult, arată rezultatele a două noi studii. Potrivit oamenilor de ştiinţă suedezi, riscul de deces la persoanele în vârstă singure este cu o treime mai scăzut în cazul în care au un câine. Singurătatea este un inamic al persoanelor în vârstă, care nu numai că le împiedică să fie fericite, ci şi creşte adesea riscul de deces sau de boli cronice.

Asociaţia americană pentru sănătatea inimii a explicat că, deşi rezultatele nu dovedesc cu exactitate faptul că prietenii patrupezi contribuie la o stare de sănătate mai bună a stăpânilor lor, există o serie de dovezi că ei sunt utili pentru vârstnici şi că riscul de deces este mai mic pentru proprietarii de câini. Aceştia au cu 65% mai puţine şanse să moară în urma unui atac de cord şi este cu 31% mai puţin probabil să aibă un accident vascular cerebral.

De asemenea, proprietarii de câini au mai multe şanse să trăiască în urma unui accident cardiovascular decât cei care trăiesc într-o casă cu un partener sau copii. Pentru cele două noi studii, cercetătorii au analizat datele unor persoane cu vârste cuprinse între 40 şi 85 de ani, care au fost spitalizate după un atac de cord sau un accident vascular cerebral, din 2001 până în 2012. 5% dintre cei care au avut un accident vascular cerebral erau posesori de câini. Riscul de deces în cazul acestora s-a dovedit cu 27% mai mic. Pentru cei care locuiau cu un partener sau cu copiii, riscul de deces a scăzut cu doar 12%.

- Advertisement -

În cazul persoanelor care suferiseră un infarct, riscul de deces s-a diminuat cu 33%, dacă erau aşteptaţi acasă de un câine şi cu doar 15%, dacă îi aştepta un partener sau copiii. În al doilea studiu, cercetătorii de la Universitatea din Toronto au analizat datele a peste 3,8 milioane de persoane, iar rezultatele le-au indicat un alt mare beneficiu al stăpânilor de câini. Posesorii celui mai bun prieten al omului au avut un risc de deces cu 24% mai scăzut din orice cauză, cu 65% mai mic în urma unui atac de cord şi cu 31% mai redus din cauza bolilor cardiovasculare. Nu este de mirare, având în vedere că alte studii au descoperit că persoanele care au câini au un nivel mai mic al colesterolului şi tensiunii arteriale, pentru că, datorită animalului de companie, merg la plimbare mai des.

Câinii trebuie să meargă între 30 de minute până la două ore pe zi, ceea ce este semnificativ mai mult decât cele 150 de minute de mişcare pe săptămână recomandate de medici. Beneficiile câinilor pentru stăpânii lor nu sunt numai fizice, ei contribuind şi la sănătatea mentală a omului. Aproximativ 40% dintre americanii mai în vârstă mărturisesc că se simt izolaţi sau singuri, însă câinii risipesc aceste îngrijorări.

[td_block_5 limit="6"]
- Advertisement -