Acasă Curiozitati Un român are mare succes în Germania si Austria cu o bautura inventata chiar de el

Un român are mare succes în Germania si Austria cu o bautura inventata chiar de el

0
Un român are mare succes în Germania si Austria cu o bautura inventata chiar de el

Paul Peteanu s-a mutat încă în urmă cu aproape 25 de ani în Germania pentru a fi alături de iubita sa, cea care ulterior avea să-i devină soţie. Avea doar 20 de ani şi nu cunoştea deloc limba germană, dar avântul tinereţii l-a purtat fără să stea prea mult pe gânduri.

Mărturisește că primii ani în Germania nu au fost prea uşori.

”Am dat la facultate, la Agronomie, la Munchen şi am reuşit să fiu admis. Sigur, asta s-a întâmplat după ce am învăţat limba, pentru că atunci când am ajuns acolo nu ştiam un cuvânt în limba lor. Mi-a fost destul de greu, pentru că aveam două joburi ca să mă pot întreţine, iar între timp trebuia să învăţ pentru examene”, îşi aminteşte Peteanu.

Treptat, lucrurile s-au aranjat, iar şansa i-a surâns într-o zi, în concediu prin sudul Franţei, când a descoperit un soi mai puţin cunoscut de busuioc african, iar asta urma să-i schimbe în totalitate viaţa.

S-a întâmplat în urmă cu 10 ani, iar Paul Peteanu şi-a petrecut următoarea perioadă încercând să aclimatizeze planta la clima mult mai rece din Bavaria. Şi a reuşit. Iar după alţi câţiva ani a dat lovitura, atunci când a inventat Blütenrein, o băutură pe care o prepară din aceste plante.

”Blütenrein este o licoare, apă minerală în combinaţie cu diverse băuturi acoolice, mai ales gin, votcă şi vin, o băutură răcoritoare, care poate fi utilizată şi în bucătărie ca dressing, marinade sau alte creaţii culinare”, explică Prteanu.

Băutura a cucerit rapid Germania, iar în scurt timp a ajuns şi pe rafturile supermaket-urilor din Austria, Elveţia şi Luxemburg. De cel puţin trei ani se vinde în reţelele Metro-Germania, Metro-Austria, Karstadt-Kaufhof-Germania, EDEKA-Germania şi de asemenea multe altele magazine mai mici şi medii.

Băutura se vinde în sticle de 500 de mililitri, la preţuri cuprinse între 12,99 euro şi 14,99 euro, în funcţie de magazin.Totodată, Blütenrein se găseaşte şi în lanţurile de hoteluri, restaurantele şi reţelele de catering din ţările amintite.

Iar dacă totul va decurge conform planurilor, afacerea va fi extinsă şi în România.

”Intenţionam să aduc afacerea şi în România încă de acum aproape doi ani, însă a venit pandemia şi a trebuit să-mi schimb planurile. Deşi aveam programată o expansiune şi pe alte pieţe, criza m-a făcut să-mi regândesc stratregia, iar toate resursele pe care le-am avut le-am folosit pentru a conserva afacerea.

Asta în condiţiile în care multe business-uri au dat faliment în Germania sau urmează să dea în viitorul apropiat. Deşi autorităţile germane se laudă că au trecut cu bine peste pandemie, nu e deloc adevărat. Sute de mii de companii se află pe buza prăpastiei, iar mult timp a fost suspendată legea insolvenţei, astfel că multe firme, în special mici şi mijlocii, au fost afectate şi mai mult”, spune Peteanu.

Paul Peteanu a trecut și prin câteva decepţii, culmea, doar în România. Asta pentru că, spune el, a negociat cu unii posibili parteneri, însă aceştia au dat dovadă de neseriozitate.

”Eu ştiu că românul nu e ca neamţul, nu că neamţul ar fi perfect, dar în afaceri e mai serios. Am avut negocieri şi am ajuns departe, am semnat contracte cu parteneri români, dar am trăit un sentiment ciudat când după ce am parafat actele m-am trezit că administratorul firmei respective nu mi-a mai răspuns deloc la telefon, deşi l-am sunat de cel puţin 50 de ori.

Bun, pot să înţeleg că uneori apar probleme, că lucrurile nu decurg mereu aşa cum am vrea, dar măcar răspunzi la telefon şi spui că a picat afacerea, nu te ascunzi”, a adăugat românul.

Dar, nici măcar neseriozitatea unora dintre partenerii români nu-l pot face pe Paul Peteanu să renunţe la planul de a-şi extinde afacerea în ţara sa.

”S-ar putea ca într-un viitor nu tocmai îndepărtat să mutăm şi o parte a producţiei aici, în România, dacă nu cumva pe toată. Şi am în vedere să aduc aici plantele, pentru a avea cât mai la îndemână şi materia primă”, a conchis Peteanu, într-un interviu acordat cotidianului Adevărul.