Busuiocul este o plantă ce ar trebui să fie mai des adăugată în farfuriile noastre. Busuiocul este o plantă foarte aromatică, cu frunze verzi. Există peste 6 specii de busuioc în lume și toate au înfățișare și gust diferit. Una din proprietăți este aceea că poate distruge colesterolul.
Busuiocul are și proprietăți antioxidante, fiind o parte importantă din stilul nostru de viață. Această plantă protejează organismul de radicalii liberi, prevenind îmbătrânirea celulelor și formarea anumitor tipuri de celule canceroase.
Minunat pentru inima și vasele de sânge!
Busuiocul conține foarte multă vitamina B6 și magneziu. Vitamina B6 previne acumularea substanțelor periculoase precum homocisteina, întărind sistemul cardiovascular. Relaxează mușchii și reduce riscul apariției aritmiilor.
Antibiotic natural!
Noile cercetări arată că uleiul de busuiocul are un efect pozitiv asupra sistemului imunitar. Frunzele sale au proprietăți antibacteriene și antiseptice, așa că poate fi utilizat pentru tratarea infecțiilor bacteriene și pentru distrugerea colesterolului.
Busuiocul pentru gătit!
Busuiocul este un ingredient excelent și merge foarte bine cu multe mâncăruri. Busuiocul este întotdeauna adăugat la finalul preparării mâncărurilor deoarece are un gust puternic.
Puteți prepară un sos gustos din busuioc tocat, usturoi și ulei de măsline. Acest sos poate fi servit cu paște, orez sau bruschețe.
Puteți prepară chiar și desert din busuioc. Tăiați busuiocul și amestecați-l cu zeamă de lămâie, zahăr și apă. Puneți la congelator și când a înghețat, puneți conținutul în blender, amestecând ușor. Consumați!
Puteți face și o salată cu specific italienesc, amestecând busuioc, mozzarella și roșii. Preparați ceai din busuioc, punând apă fierbinte peste busuiocul tocat mărunt. Lăsăți să infuzeze, după care strecurați.
Bucurați-va de gustul minunat al busuiocului și de proprietățile sale miraculoase!
7 beneficii de sănătate ale busuiocului
1. Puternic anti-inflamator datorită uleiurilor esențiale:
Eugenol, citronelol, linalool, citral, limonena și terpineol, sunt doar câteva dintre uleiurile din busuioc. Efectul inhibator de enzime al eugenolului poate ajută în cazul artritei reumatoide sau al afecțiunilor inflamatorii ale colonului.
2. Protejarea ADN-ului
Orientinul și viceninarinul sunt doi flavonoizi hidrosolubili din busuioc, care ajută celulele albe sanguine să protejeze structurile celulare și cromozomii de radiații, că și de deteriorările bazate pe oxigen.
3. Favorizează sănătatea cardiovasculară
Nivelul înalt de magneziu ajută mușchii și vasele de sânge să se relaxeze, îmbunătățind fluxul sanguin. Exercițiul fizic este doar o parte a sănătății cardiovasculare; și nutriția este crucială.
4. Proprietăți antibacteriene
Uleiurile din busuioc furnizează protecție împotriva creșterii bacteriene nedorite, în mod similar uleiului de oregano (din aceeași familie de plante). Busuiocul inhibă tulpinile de bacterii (Staphylococcus, Enterococcus și Pseudomonas) care sunt larg răspândite și au dezvoltat rezistență la tratamentele cu antibiotice.
5. În timpurile străvechi era utilizat că antidot împotriva mușcăturilor de șarpe, și conferea oamenilor rezistență în timpul postului religios.
6. Stimulează apetitul și ajută la diminuarea flatulentei. Ceaiul de busuioc, se spune, ajută în cazul dizenteriei, greturilor și tulburărilor de stomac datorate gazelor.
7. Alcalinizeaza corpul
Ca toate verdețurile, busuiocul furnizează minerale alcalinizatoare, pentru a contrabalansa dieta tipic acidă. Busuiocul este așa de plin de fitonutrienți, încât este considerat plantă medicinală în toate sistemele de tratare a sănătății.