Începând cu anul 2000, în fiecare 29 septembrie, este sărbătorită Ziua Mondială a Inimii, un eveniment organizat la nivel internațional de către Organizația Mondială a Inimii, cu scopul de a spori conștientizarea populației globului cu privire la factorii de risc care duc la bolile cardiovasculare și de a încuraja o schimbare graduală în atitudinea oamenilor față de adoptarea unui stil de viață sănătos.
Această zi a fost sărbătorită pentru prima dată în 2000 și are ca scop principal informarea populației din întreaga lume cu privire la principalul motiv al deceselor, și anume bolile cardiovasculare. La nivel mondial, se înregistrează anual 17,3 milioane de decese din această cauză, iar acest număr este în continuă creștere. Până în 2030, în lipsa unor măsuri imediate, se estimează că 23 de milioane de oameni vor muri anual din cauza afecțiunilor cardiovasculare, conform informațiilor Fundației Române a Inimii, citate de Agerpres.
Iată zece aspecte uimitoare despre inima ta, conform Everyday Health:
- Bătăile inimii: Inima ta bate de aproximativ 100.000 de ori în fiecare zi, ceea ce înseamnă că bate o dată la fiecare secundă sau între 60-100 de ori pe minut, conform Asociației Americane a Inimii. Persoanele cu un ritm cardiac mai apropiat de 60 de bătăi pe minut au inima care bate de aproximativ 86.000 de ori pe zi, în timp ce pentru cei cu un ritm cardiac apropiat de 100, vorbim de 144.000 de bătăi pe zi.
- Ritmul cardiac și activitatea fizică: Ritmul cardiac variază odată cu vârsta și nivelul de activitate fizică. Pe măsură ce copiii cresc sau adulții fac exerciții fizice, ritmul cardiac încetinește.
- Nou născuți (0-11 luni): între 70 și 160 de bătăi pe minut
- 1-4 ani: între 80 și 120 de bătăi pe minut
- 5-9 ani: între 75 și 110 bătăi pe minut
- Copiii peste 10 ani și adulții care nu fac exerciții fizice: între 60 și 100 de bătăi pe minut
- Adulții care au activitate fizică: între 40 și 60 de bătăi pe minut.
- Bolile de inimă – principalul criminal: Bolile de inimă reprezintă „criminalul nr.1” atât în rândul bărbaților, cât și în rândul femeilor. Mai mult de o treime dintre femei trăiesc cu o boală de inimă, iar în Statele Unite, o femeie moare din cauza unei boli de inimă în fiecare minut. Mai multe femei mor din cauza bolilor de inimă decât din cauza majorității tipurilor de cancer combinate.
- Mărimea inimii: Dimensiunea inimii depinde de dimensiunea persoanei și de starea sa de sănătate. O inimă sănătoasă are, în general, dimensiunea pumnului tău.
- Ritmul cardiac în timpul somnului: În timpul nopții, ritmul cardiac scade sub 60 de bătăi pe minut. Aceasta se întâmplă deoarece metabolismul încetinește, iar sistemul nervos parasimpatic, care încetinește ritmul cardiac și induce relaxarea, este mai activ.
- Simptome diferite la femei și bărbați în cazul unui atac de cord: Simptomele unui atac de cord sunt diferite la bărbați și femei. Bărbații raportează de obicei durere în piept, transpirație, amețeli și greață, în timp ce femeile experimentează mai ales dificultăți în respirație, amețeală, leșin, dureri în abdomenul superior și o senzație de presiune în partea superioară a spatelui.
- Activitatea fizică și riscul de boli de inimă: Persoanele care fac mai puțină activitate fizică au un risc dublu de a dezvolta boli de inimă. Asociația Americană a Inimii recomandă cel puțin 150 de minute de activitate fizică moderată sau 75 de minute de activitate fizică intensă pe săptămână.
- Depresia și riscul de atac de cord: Depresia crește riscul de atac de cord, în special în cazul femeilor cu vârsta sub 55 de ani care suferă de depresie moderată sau severă. Această categorie de femei are un risc dublu de a suferi un atac de cord.
- Un timp indelungat petrecut pe scaun este asociat cu un risc mai mare de dezvoltare a bolilor de inima
Este posibil sa fi auzit ca statul pe scaun este noul fumat. Numeroase studii arata ca statul pe scaun este asociat cu afectiuni cronice, inclusiv cu bolile de inima.
- Inima este o pompa gigantica
In fiecare minut, inima pompeaza aproximativ cinci litri de sange printr-un sistem de vase de sange care are o lungime foarte mare.