Acasă Curiozitati Cum să folosești măceșele. Proprietăți, beneficii, utilizare și contraindicații !

Cum să folosești măceșele. Proprietăți, beneficii, utilizare și contraindicații !

0
Cum să folosești măceșele. Proprietăți, beneficii, utilizare și contraindicații !

Măceșele sunt unele din fructele cu cea mai mare cantitate de vitamina C din lume. Un astfel de fruct conține de 50 de ori mai multă vitamina C decât lămâia, de exemplu, și chiar de 100 de ori mai multă vitamina C decât portocalele. Este unul dintre motivele pentru care micuțele fructe roșiatice ar trebui incluse în alimentația fiecăruia dintre noi, mai ales în perioadele reci, când imunitatea scade și suntem mai predispuși la răceli, gripe și viroze respiratorii.

Descrierea plantei. Unde găsești măceșele

Măceșul (rosa canină) este o plantă care trăiește în Europa, vestul Asiei și nord-vestul Africii, iar familia din care face parte reunește nu mai puțin de cinci specii diferite.

Măceșul este un arbust cu frunze căzătoare, care poate atinge chiar 3 metri înălțime. Are tulpinile alungite, grupate într-o tufă. Florile sunt roz sau chiar albe, destul de mari. Trebuie să mai știi că această plantă crește fie solitar, fie o poți regăși alături de alte 2-3 tufe.

Beneficiile maceșelor

Fructul de măceșe pare să fie un aliat dulce și sănătos în dietele alimentare și mai ales acolo sunt ceva probleme cu kilogramele, având o cantitate destul de mare de fibre și de proteine. Nu stă, însă, deloc bine, la capitolul carbohidrați, cei de care ne ferim cu toții când vrem să scăpăm de kilogramele în plus.

Măceșele sunt, însă, o minune pentru organism datorită numărului mare de vitamine pe care le conțin, printre care vitamina A, C, E, K, B6, dar și acid patotenic, niacina, riboflavină, folat, betaina și colină. Regăsim în fructele de măceșe foarte multe minerale, printre care o doză serioasă de calciu, dar și fier, magneziu, zupru, zinc, sodiu, potasiu sau fosfor și mangan.

Măceșele sunt o sursă esențială de antioxidanți care protejează și reduc deteriorarea celulelor corpului. Consumul acestora protejează împotriva bolilor cronice, a celor cardio-vasculare, a diabetului de tip II și a cancerului. Este recomandat să fie mai degrabă consumate fructele care cresc la altitudini mai ridicate, deoarece studiile arată că acestea sunt mai bogate în antioxidanți decât cele care provin de la arbuști de câmpie.

Măceșele pot diminua durerea și inflamatia provocate de artrită și contribuie din plin la menținerea unui sistem imunitar sănătos. Acolo unde apar probleme din cauza bolilor cronice și a consumului de medicamente pe termen lung, că în cazul bolnavilor cronic, măceșele contribuie la potențarea imunității și la lupta împotriva infecțiilor.

Cum să folosești măceșele

Poate tocmai pentru că au o cantitate mare de vitamina C, măceșele preparate sub formă de pulbere sunt recomandate în răceli, gripe, bronșite, pneumonii și în mai toate afecțiunile aparatului respirator.

Pulberea se administrează, nu mai mult de 6 lingurițe în fiecare zi, sublingual. În cazul în care patologiile sunt însoțite de febra, atunci se va administra câte o linguriță de pulbere la fiecare 2 ore. Pulberea, consumată însă în doze de 4, până la 8 lingurițe pe zi, este recomandată în prevenirea alergiilor și în tratarea dermatitei alergice.

Preparare și administrare

Cum să folosești măceșele pudra. Pulberea este obținută prin măcinarea cu râșniță electrică a fructelor uscate și, mai apoi, cernerea produsului obținut. Se va administra o linguriță rasă, care se va menține sub limba nu mai mult de 15 minute, înainte de a fi înghițită cu puțină apă. Este recomandat să nu se administreze mai mult de 4 astfel de doze zilnic, și, totodată, consumul să fie făcut înaintea meselor, pe stomacul gol.

Cantitatea consumată poate fi dublată, adică poate ajunge la 8 lingurițe zilnic, însă doar în cazul alergiilor puternice și a deficitului grav de vitamine. Pentru prepararea maceratului la rece sunt necesare 2 linguri de pulbere de fructe care se lasă la înmuiat într-o cană cu apă peste noapte. Dimineață amestecul va fi filtrat printr-un tifon sau o sită foarte mică, evitând contactul cu metalul.