Adio implanturi dentare! În scurt timp vom înlocui dinţii lipsă cu „biodinţi” noi, care vor creşte direct în gura pacienţilor.

    0
    Adio implanturi dentare! În scurt timp vom înlocui dinţii lipsă cu „biodinţi” noi, care vor creşte direct în gura pacienţilor.

    Viitorul se anunță a fi unul foarte bun pentru cei ce au probleme cu dantura. Oamenii de știință susțin că cei cu probleme dentare își vor putea înlocui dinții lipsă sau cariați cu alții noi, crescuți cu ajutorul celulelor prelevate din propria lor gura, transmite descopera.ro.

    Cercetătorii au reuşit să creeze „dinţi hibrid” combinând celule din gingia umană cu celule stem din dinţii unui şoarece. Oamenii de ştiinţă speră că dinţii crescuţi în şoarecii de laborator să deschidă calea spre eliminarea protezelor şi înlocuirea lor cu dinţi noi, crescuţi direct în gura pacientului.

     

    Amestecul de celule provenite de la şoareci şi de la oameni a fost transplantat în rinichii şoarecilor adulţi şi s-au dezvoltat în structuri identice dinţilor, cu smalţ şi rădăcini, arată un studiu publicat în Journal Of Dental Research.

    Oamenii de ştiinţă au folosit două tipuri de celule pentru a concepe aceşti dinţi. Celulele epiteliale au fost extrase din ţesut uman provenit din gingie, iar celulele stem mezenchimale au fost extrase din embrioni de şoarece.

    loading…

    Celulele mezenchimale pot deveni mai multe tipuri de ţesut, inclusiv os, cartilaj sau ţesut adipos.

    Profesorul Paul Sharpe, care a coordonat această cercetare în cadrul institutului stomatologic de la King’s College London, afirmă că „celulele epiteliale derivate din ţesutul uman adult provenit din gingie pot reacţiona la semnalele provenite de la celulele mezenchima ce indică dezvoltarea unui dinte, contribuind la formarea coroanei dentare şi a rădăcinilor”. Cercetătorul a adăugat că „aceste celule epiteliale uşor de prelevat sunt o sursă ce merită luată în calcul pentru formarea «biodinţilor» umani. Următoarea provocare este identificarea unei metode prin care celulele mezenchimale umane adulte să fie cultivate pentru a stimula creşterea unui dinte, deoarece în acest moment putem reuşi acest lucru doar cu ajutorul celulelor stem embrionare”.

    „Acum trebuie să identificăm surse adulte de celule epiteliale şi mezenchimale ce pot fi obţinute în cantităţi suficiente pentru a transforma conceperea «biodinţilor» într-o alternativă viabilă la implanturile dentare”, a concluzionat Sharpe.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.