Acasă Romania Medic trimis de Dumnezeu. Este româncă, dar și singura femeie din Europa de Est care face transplant de ficat. Nu ține cont de weekend-uri, de zile libere, de concedii

Medic trimis de Dumnezeu. Este româncă, dar și singura femeie din Europa de Est care face transplant de ficat. Nu ține cont de weekend-uri, de zile libere, de concedii

0
Medic trimis de Dumnezeu. Este româncă, dar și singura femeie din Europa de Est care face transplant de ficat. Nu ține cont de weekend-uri, de zile libere, de concedii

Este unul dintre cei patru chirurgi care fac transplant hepatic în Romania. O femeie într-o lume a bărbaților. De fapt, singura femeie nu doar din România, ci și din Europa de Est care a ajuns să lucreze în acest domeniu performant. Dr. Doina Hrehoret a vorbit despre viața ei într-un interviu. ”Nu stiu câte ore am investit în această profesie, dar știu că ani întregi am intrat în fiecare zi în sala de operatie, nu țineam cont de weekenduri, de zile libere, de concedii”, așa își începe povestea chirurgul Doina Hrehoret (50 de ani), de la Institutul Clinic Fundeni din Bucuresti, unul dintre cei patru medici români care realizează transplant hepatic.


S-a pregătit în mai multe țări (Franta, Austria, Italia, Coreea de Sud), dar în primul rând, la Fundeni, sub directa îndrumare a prof. dr. Irinel Popescu. ”După 10 ani de instruire, în anul 2007, am realizat primul transplant de ficat. Nu voi uita niciodată acea zi”. Pentru că în Bucuresti sunt doar trei medici care fac transplant de ficat, programul gărzilor, dar si al concediilor, trebuie foarte bine gândit și este foarte dificil. Asta pentru că nu se știe niciodată când poate să apară un donator, iar echipa trebuie să fie pregătită.

”Intotdeauna unul dintre noi rămâne în Bucuresti, nu plecăm niciodată toți în concediu sau la congrese. La Fundeni suntem două echipe (Conf. Dr. Vladislav Brasoveanu și cu mine), coordonate de prof. Irinel Popescu și suntem de serviciu câte o săptămână fiecare (7 zile din 7, 24 de ore din 24). Când unii pleacă în concediu, ceilalți suntem pregatiți de transplant 3-4 săptămâni continuu. S-a întamplat de multe ori să am musafiri acasă și să mă sune de la spital. Le urez distractie placută și plec la spital.

Prietenii mă înteleg și mă susțin. Au fost situații în care au aparut doi donatori în aceeași zi, de Sărbători se întamplă de regulă. Imi amintesc de o sâmbătă a Paștelui când am efectuat două transplanturi de dimineață până seara”, a povestit chirurgul.

Doina Hrehoret a primit mai multe oferte de a pleca în străinătate, mai ales că este singura femeie chirurg din Europa de Est care face transplanturi de ficat, însa a preferat să rămână să lucreze în România. ”In străinatate nu m-am simțit niciodată bine, niciodată ca acasă. Eu am obținut un certificat european care îmi dă dreptul să fac transplant oriunde în Europa, dar aici mă simt cel mai bine”, a dezvăluit chirurgul.

In România, există trei centre de transplant hepatic, toate coordonate de prof. Irinel Popescu: Institutul Clinic Fundeni – București (centrul principal), Spitalul Clinic Sfânta Maria – București și Spitalul Sfantul Spiridon – Iași.

O operatie poate dura și 12 ore. Un transplant hepatic durează în medie 6-8 ore, dar sunt și intervenții complexe, când se stă în sala de operații 12 ore. Ficatul trebuie să ajungă cât mai repede de la donator la receptor (maximum 8 ore). In acest interval, grefa este pastrată la rece într-o soluție specială și transportată către centrul de transplant. Medicul își amintește un episod inedit, petrecut în urmă cu mulți ani. ”Prin ‘97, eram în sala în timpul unui transplant și rezervele de sange s-au epuizat. Având aceeași grupă de sange cu pacientul am donat, dar nu am fost singura. Toți colegii mei care erau compatibili au facut același gest”, a povestit dr. Hrehoret.