Martorii unui fenomen care schimbă harta lumii. Africa se rupe în două |

0

Alarmant! Estul Africii se desprinde de restul continentului sub ochii noștri, avertizează cercetătorii. În cele din urmă, între cele două bucăţi de uscat va apărea un ocean.

O falie adâncă de zeci de metri şi întinsă pe mai mulţi kilometri a apărut în regiunea Suswa din sud-estul ţării, pe linia Marelui Rift African.

Mai multe sate au fost evacuate iar accesul pe autostrada Nairobi-Narok, care traveresează regiunea a fost interzis, scrie BBC.

De vină ar fi activitatea seismică, dar şi ploile intense care s-au abătut asupra regiunii şi care au expus fisurile.

Geologii sunt extrem de îngrijoraţi de fenomen, dat fiind că adâncirea Marelui Rift ar putea duce în viitor la desprinderea unei mari părţi din Kenya, dar şi din Etiopia, Somalia şi Tanzania, de continent. Autorităţile nu pot face nimic, dat fiind că ruptura începe la o adâncime extrem de mare.

Avertismentul nu e nou, teoria conform căreia riftul continental est-african ar urmă să se desprindă de placa somaleză de pe „continentul negru” apărând încă din 1960. Însă totul se întâmplă cu o viteză uimitoare, vorbind din punct de vedere geologic, arată The Independent.

Potrivit geologului David Adede, falia dintre cele două plăci se mărește cu 2,5 centimetri pe an. Nu va trece mult până ce cele două plăci vor fi complet separate. Deși vorbim de milioane de ani, suntem martorii unui fenomen care schimbă harta lumii.

„Să stai aici înseamnă să te rogi de moarte să vină să te ia”, spune o localnică evacuată din zonă, potrivit ziarului kenyan Daily Nation.

Femeia a povestit cum în timp ce lua prânzul cu familia, pământul le-a crăpat sub picioare iar casa li s-a rupt pur şi simplu în două.

Diverse |


DISTRIBUIȚI