Ce este postul si care sunt tipurile de post practicate |

0

Postul este un act voluntar prin care oamenii se abtin, pe perioade extinse sau bine stabilite de timp, de la mancare sau bautura, din motive de ordin spiritual, medical sau pentru a pierde in greutate. Sunt si oameni care tin post ca o forma de protest sau pentru a atrage atentie asupra anumitor situatii. Modul in care se tine postul poate varia foarte mult, in functie de tipul de post tinut. Unele posturi permit consumul de apa, cafea sau alte lichide, insa postul negru se tine fara a bea nimic. Postul poate fi intermitent sau se poate extinde pe mai multe zile.

Postul nu inseamna infometare. Pentru cei care postesc din motive de sanatate, postul este doar o modalitate mai ordonata de a manca. Din nefericire, postul spiritual este uneori urmat de o masa festiva, mai ales in preajma sarbatorilor religioase. Desi pentru unii postul este o adevarata provocare, sunt mai multe tipuri de post care se pot tine.

Multe dintre marile religii ale lumii si culturi au o lunga istorie a postului. Postul a fost indelung promovat ca un mijloc natural de a stimula sanatatea si de a aprofunda constiinta spirituala. In unele secte ale Budismului, postul este un element regulat al stilului de viata monahal si mareste efectul meditatiei. In traditiile religioase iudeo-crestine si musulmane, postul este un act de abstinenta, cainta, ispasire, autocontrol sau de pregatire pentru anumite ritualuri si sarbatori. Postul terapeutic dateaza inca de pe vremea lui Hipocrate, care l-a prescris pentru o serie larga de suferinte. De exemplu, in acele vremuri, era singura cale prin care se puteau reduce cu succes crizele epileptice la copii si a ramas asa pana in secolul 20.

Beneficiile pentru sanatate ale postului
Desi multe dintre cercetarile clinice legate de post sunt limitate la studii pe animale, numeroasele relatari personale ale celor ce tin post sunt remarcabile, incitante si incurajatoare. Multi oameni descopera ca postul le face mintea mai agera si gandirea mai limpede. Interesant este ca multe dintre beneficiile postului nu provin in mod direct din postul in sine, ci ca urmare a restrictiei calorice, a scaderii grasimii, a somnului mai calitativ, a scaderii inflamatiei si a consumului mai redus de sare.

Echilibreaza tensiunea si lichidele din corp
Tensiunea tinde sa scada in timpul postului, in principal in prima saptamana. Acest efect pare sa provina ca urmare a unui aport mai mic de sare si a detoxificarii de sare acumulata prin urina. Avand in vedere ca sodiul in exces face corpul sa retina apa, nivelul mai redus de sodiu duce la un echilibru mai bun la nivelul tesuturilor.

Normalizeaza glicemia
Pentru ca nu ai nevoie de multa insulina cand nu consumi zahar, productia de insulina din corp scade pe perioada postului.

Protejeaza creierul
Postul si restrictia calorica inhiba productia de radicali liberi si de proteine cu efect iritant cum ar fi citokinele inflamatorii. Interesant este ca dovezile arata ca radicalii liberi si productia de citokine inflamatorii incetinesc pe perioada postului si creste productia de citokine cu efecte de protectie care apara creierul de deteriorarea oxidativa.

Modereaza apetitul
Postul duce la scaderea leptinei. Odata cu pierderea in greutate, reactia la semnalele leptinei creste, facand mai usor consumul de alimente mai sanatoase si de portii mai mici, pentru ca apare mai repede senzatie de satietate dupa o masa. Unii experti in materie de slabit sunt de parere ca rezistenta la leptina este un factor care ii impiedica pe supraponderali sa slabeasca, pentru ca nu primesc semnalul hormonal care sa le spuna cand sunt satui.

Citeste mai mult aici

Alimentatie |


DISTRIBUIȚI