Socant: caldura din masina poate ucide! Cum sa te feresti

0
Socant: caldura din masina poate ucide! Cum sa te feresti

Caldura poate fi un dusman mortal. Lasate la soare, masinile se incing rapid. Doctorii ne avertizeaza ca oamenii si animalele sunt in pericol de moarte. Ce trebuie sa stim despre socul termic si prevenirea acestuia.

 

Chiar daca nu realizam, caldura dintr-o masina lasata la soare poate ucide un animal de companie sau chiar un copil lasat in masina inchisa. In cateva minute, temperatura urca la valori greu de imaginat (in jur de 60 de grade in experimentul nostru), la care deshidratarea si socul termic sunt iminente.

Cat de repede se poate incinge o masina? Redactorii Auto Bild au facut acest test cu doua masini, un Mercedes Clasa C alb si un BMW Seria 3 de culoare inchisa. La ambele masini, aerul conditionat a fost reglat la 21 de grade Celsius. Apoi, masinile a fost lasata la soare in parcare, in conditiile unei temperaturi exterioare de doar 25 de grade. Dupa jumatate de ora, termomentrul arata 57 de grade in Mercedes si 63 de grade in BMW.

Cum ne poate afecta caldura? Pe YouTube exista un videoclip interesant, cu un veterinar care sta jumatate de ora intr-o masina parcata la soare. Dupa 25 de minute, interiorul atinge 45 de grade, iar omul este acoperit tot de transpiratie.­ “Eu transpir“ – spune acesta, “dar un caine nu poate. Cainii inchisi intr-o masina sunt complet lipsiti de aparare. Pentru ei, riscul de soc termic este urias“.

Pot sparge geamul ca sa salvez un caine din masina incinsa? Da si nu. Organizatia pentru drepturile animalelor PETA spune: “Daca animalul este in pericol de moarte, doar tu poti decide intre viata acestuia si pagubele aduse proprietatii“. Cu totul alta este situatia in cazul unui copil: in acest caz trebuie actionat cat mai repede.

 

Cinci sfaturi impotriva caldurii

1. Toti, afara! Niciodata nu lasa un copil sau un animal intr-o masina parcata. Chiar daca este la umbra, acest lucru se poate schimba.

2. Acopera geamurile. Cat de tare se incinge o masina depinde de marimea si inclinarea geamurilor. Parbrizul orizontal si de mari dimensiuni lasa mai mult soare sa patrunda. Masinile cu geamuri verticale si colorate pastreaza interiorul mai rece. Daca parcati la soare, acoperiti parbrizul cu un parasolar.

3. Ventileaza bine. Inainte de pornire, deschide toate portierele si capota portbagajului. In felul acesta, caldura din interior este eliminata cel mai rapid.

4. Regleaza corect aerul conditionat. Dupa ventilarea interiorului si inchiderea usilor porneste cu geamurile intredeschise si regleaza aerul conditionat la temperatura minima, cu ventilatorul la maximum. Apoi, regleaza temperatura la 22 de grade si ventilatorul pe pozitia a doua. Prea rece e nesanatos.

5. Un racitor electric este ideal pentru a mentine bauturile reci. Posesorii de animale  vor folosi aparatul pentru pastrarea apei necesare acestora pe durata calatoriei.

 

Autor: Cristi Agatie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.