Semnele cancerului la colon pe care nu te sfatuim sa le ignori. Mergi de indata la medic!

0

Cancerul de colon este a doua cauza de deces dintre toate tipurile de cancer din Europa si, anual, în lume mor 700.000 de oameni din aceasta cauza. Unele simptome ale cancerului colorectal sunt adesea trecute cu vederea pentru ca sunt foarte subtile si usor de confundat cu unele afectiuni mai putin grave.

Iata care sunt cele mai frecvente semne de avertizare ale cancerului colorectal, pe care în mod normal, oamenii le ignora.

1. Crampe

Unul dintre primele simptome ale cancerului de colon trecut cu vederea sunt crampele în zona abdominala.

Ceea ce face ca acest semn sa fie atat de usor ignorat este faptul ca crampe abdominale sunt adesea legate de multe alte afectiuni, non-canceroase. Desi este adevarat ca crampele abdominale nu sunt întotdeauna un semn de alarma, în cazul în care crampele sunt intense si de lunga durata si nu dispar, mai ales daca sunt însotite de alte simptome, nu ezitati sa discutati problema cu un doctor.

2. Oboseala

Un alt simptom frecvent ignorat este oboseala. Oboseala cronica este atat de comuna în aceste zile, încat nu e de mirare ca acest simptom este adesea considerat ca fiind nesemnificativ. Stilul de viata agitat si privarea de somn sunt cele mai frecvente cauze care duc la oboseala.

Cu toate acestea, în cazul în care oboseala nu dispare chiar si atunci cand v-ati odihnit suficient, acest semn n-ar trebui ignorat. Chiar mai mult, daca este însotita de alte simptome, este un avertisment serios. Celulele canceroase folosesc energia corpului provocand astfel oboseala. În plus, cancerul de colon poate declansa sangerare rectala.

3. Pierdere brusca în greutate

Pierderea brusca si neintentionata a mai mult de 5% din masa corporala în cateva luni, este un semn serios care nu ar trebui sa fie ignorat. De exemplu, daca aveti o greutate de 70 de kilograme si pierdeti într-un timp foarte scurt mai mult de 3 kilograme, fara sa va schimbati dieta este un semn clar ca trebuie sa va consulte un medic.

Asa cum am mentionat deja, celulele canceroase folosesc energia organismului în timp ce sistemul imunitar se straduieste din greu sa opreasca boala. Acest consum excesiv de energie cauzeaza o pierdere drastica în greutate.

În cazul cancerului colorectal, aparitia unei tumori poate bloca colonul afectand astfel miscarile intestinale ale unei persoane si poate cauza pierderea apetitului si pierderea radicala în greutate.

4. Modificarea tranzitului intestinal

Modificarile tranzitului intestinal pot cuprinde diaree, constipatie, modificare a calibrului si formei scaunului. Daca ati remarcat simptome precum balonare, discomfort, greata, gaze, diaree, constipatie,mucus in scaun, scadere in greutate, varsaturi este bine sa mergeti la un consult de specialitate.

Cancerul intestinului gros este diagnosticat cel mai frecvent la persoane cu varsta peste 50 de ani. De aceea, este recomandat ca toti cei care manifesta simptome ce pot indica un posibil cancer sa se prezinte imediat la medic.

Una dintre cauzele principale incriminate pentru cresterea numarului de cazuri de cancer al intestinului gros este atitudinea generala a publicului.

„Oamenii evita sa mearga la medic pentru ca le este jena sau frica. Statistic, la nivel mondial, 93 din 100 de persoane pot fi salvate daca sunt diagnosticate precoce, prin control periodic! Din pacate, rusinea îi impiedica pe cei care prezinta primele simptome sa apeleze la medic”, a declarat Cezar Irimia, Presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania

Sursa:sanatate.bzi.ro

Semnele cancerului la colon pe care nu te sfatuim sa le ignori. Mergi de indata la medic!

DISTRIBUIȚI